Mit mond a TUDOMÁNY a vörös fény terápia által használt különböző fényhosszak szervezetre gyakorolt hatásairól?

 

Miért fontos, hogy milyen fényhullámhosszal működik egy vörös fény terápiás panel?

| szerző: Jakobsen Anita |

Vörös fény terápiás panel vásárlásakor kiemelkedően fontos szempont, amit feltétlen figyelembe kell vennünk, az az, hogy egy vörös fény terápiás eszköz mely fényhullámhosszakat használja. Keressük vörös fénynél a 630 nanométert, a 660 nm és a 670 nm, a közeli infravörös fény esetén a 830 nm, 850 nm és az egyelőre még ingen ritka 810 nm fényspektrumokat.

Célunk a fény terápia jótékony hatásának elérése, így amiről még feltétlen meg kell győződnünk vörös fény terápiás panel vásárlásakor, az a beépített fényspektrumok száma. Jelenleg Europában egyedülállóan az általunk forgalmazott MITO LIGHT cég generation 3.0-as paneljei képesek 4 fényhullámhossz kibocsátására. Míg a legtöbb gyártó lámpái csak 2 fényhullámhosszal rendelkeznek.

https://vorosfeny.hu/termekkategoria/generation-3-0/

A harmadik legfontosabb szempont a lámpa teljesítménysűrűsége. (Az egy adott területen átáramló és a sejtek számára felszívódásra rendelkezésre álló fotonok száma) Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb a panelünk teljesítménye, így a hatása is! (100 mW/cm2 15 cm feletti értéket keressünk)

A cég legnagyobb paneljének, a Mitohacker-nek a teljesítménysűrűsége 165mW/cm2 15 cm-ről!

https://vorosfeny.hu/termek/mito-light-mitohacker-3-0/

De a picit kisebb Biohacker 3.0- nak is elképesztő 145 mW/cm2 15 cm-es távolságban a teljesítménysűrűsége!

https://vorosfeny.hu/termek/mito-light-biohacker-3-0/

A fény terápia jótékony hatással bír?

Most nézzük mit mond a tudomány a különböző vörös fényhullámhosszak előnyeiről?

A bőr számára legelőnyösebb vörös fény spectrum a 660 nanomèter, amely a látható vörös fény felső tartományának közelében van. Ez a hullámhossz mélyebben hatol be, mint a rövidebb, ámbár szintén előszeretettel használt 630 nm-es hullámhossz.

A vörös hullámhosszok behatolnak a bőrbe és a faggyúmirigyekbe, fiatalítják a bőr tónusát és textúráját. A 630 és 660 nm-es hullámhossz a vörös fény spektrumának két legtöbbet alkalmazott, vizsgált hullámhossza.

A 630 és 660 nm-es spektrumok előnyei:

A finom vonalak és ráncok csökkentése, főként, ha egyéb kozmetikai kezeléssekkel együttesen alkalmazzák őket. Ez számos klinikai vizsgálat is alátámasztotta, mint például egy 2014-es német kutatók által végzett tanulmány.

( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3926176/) fény terápia jótékony hatása

Javulás érhető el ezen spektrumokkal az olyan krónikus bőrbetegségeknél, mint például a pikkelysömör. Egy tanulmány kimutatta, hogy a 630 nm-es vörös fény hullámhosszúságú fény alkalmazása hematoporfirin származékkal (HPD) együtt 17 napon belül segített megszüntetni a pikkelysömörrel kapcsolatos tüneteket.

https://onlinelibrary.wiley.com/…/10.1002/lsm.1900040110

A vörös fény terápia jótékony hatással van a hajnövekedésre. Egy 2013-as tanulmány szerint a 630 nm hullámhosszúságú vörös fényterápia biztonságos és hatékony módszer a hajnövekedés serkentésére mind férfiak, mind nők esetében.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dsu.12200

A vörös fény terápia és az akne

A Dermatology Times című szaklapban 2017-ben megjelent áttekintés szerint a vörös fény terápia az akne hatékony kezelési módja lehet.

https://www.dermatologytimes.com/…/best-and-worst-light…

Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy a 660 nm-es vörös fény 830 nm-es NIR, közeli vörös fénnyel kombinálva késleltetheti az izmok fáradtságának kialakulását, és fokozhatja a vázizomzat teljesítményét. Ez egy a sok tanulmány közül, amelyek arra utalnak, hogy több hullámhossz együttes használata mélyreható előnyökkel járhat.

https://link.springer.com/article/10.1007/s10103-011-0957-3

Egy tanulmányban, amely a vörös fény terápia mellhártyagyulladásra gyakorolt hatását vizsgálta patkányoknál, a 660 nm-es hullámhossz gyulladáscsökkentő hatásáról számolt be.

Egy 2015-ös tanulmány szerint a 660 nm-es vörös fény még a 830 nm-es hullámhossznál is hatékonyabb volt az ATP-termelés in vitro fokozásában és a kalluszképződés kezdeti felgyorsulásában a csonttörés gyógyulási folyamatában.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/lsm.20658

Csökkentett neuropátiás fájdalom: Egy 2014-es, patkányok isiászidegfájdalmát vizsgáló tanulmány szerint a 660 nm-es vörös hullámhosszú fény jelentősen hozzájárult a fájdalom csökkentéséhez.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5106470/

Sebgyógyulás vörös fénnyel?

Gyorsított sebgyógyulás: 2013-ban a vizsgálatot végző kutatók megállapították, hogy a vörös 660 nm-es hullámhossz növelte az új erek képződését és fokozta a kollagén lerakódását, ami segítette a sebek gyógyulását.

https://www.scielo.br/j/bdj/a/k5ZzSv3hn6mCRZfd9rbQKMd/…

Önmagában a 630 nm-es és 660 nm-es vörös fény hullámhosszúságú fény rendkívül előnyös. A legjobb eredményt azonban a látható vörös és a láthatatlan közeli infravörös fényspektrum rövidebb és hosszabb hullámhosszainak kombinálásával érhető el.

A közeli infravörös fény hullámhosszának előnyei

A „legjobb” NIR, közeli infravörös fény, hullámhosszt a mélyszöveti kezeléshez általában 850 nm tartják, ami a NIR fény felső tartományának közelében van.

Nézzük a tanulmányokat és klinikai vizsgálatok eredményeit a 810 és 850 nm közötti, a legszélesebb körben vizsgált hullámhosszok, hatásairól.

Több tanulmány különösen izgalmas felfedezése a közeli infravörös fény ígérete az agy egészségének javítására – beleértve az agyi rendellenességek kezelését és az agysérülésekből való felépülést.

A 810 nm-es hullámhossz a neurológiai előnyök egyedülálló sorát kínálja. Számos előremutató tudós osztja azt a meggyőződést, hogy a NIR fényterápia a közeljövőben az agyi rendellenességek kiemelkedő orvosi kezelésévé válik.

Stroke és a vörös fény kezelés

Javult a stroke utáni felépülés bizonyos betegeknél:

Egy stroke-betegekkel végzett vizsgálat kimutatta, hogy a 810 nm-es NIR-fény hullámhosszúság neuroprotektív előnyöket biztosított, és javította a felépülést a közepes vagy súlyos stroke-ban szenvedők körében. Öt nappal a stroke után jelentős javulás mutatkozott azoknál, akiket 810 nm-es fényterápiával kezeltek, azokhoz képest, akiket nem. Kilencven nappal a stroke után a kezelt betegek 70 százalékának volt sikeres a Stroke kimenetele, míg a kontrollcsoportnak csak 51 százalékának.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17463313/

Javult a traumás agysérülésből való felépülés:

Amint azt ez a 2007-es kísérleti tanulmány is megerősítette, a 810 nm-es NIR fényterápia állatmodellekben különösen hatásosnak bizonyult a traumás agysérülésekből való felépülés elősegítésében és a hosszú távú neurológiai károsodások esetén.

https://www.researchgate.net/publication/6389988

A közeli infravörös fénynek a pszichiátriai rendellenességek javulását támogató képessége iránti érdeklődés egészen a 2009-es kísérleti tanulmányig nyúlik vissza, amelynek társszerzője a világhírű vörös fény terápiás szakértő, Michael Hamblin volt.

A vényköteles gyógyszerekről régóta ismert, hogy csak korlátozottan képesek segíteni a pszichiátriai betegségekben szenvedő egyéneken, és gyakran számos nemkívánatos mellékhatással járnak. Ebben a vizsgálatban a homlokon alkalmazott 810 nm-es NIR-fényről kiderült, hogy segít a súlyos depresszióban és szorongásban szenvedő betegeken, mellékhatások nélkül.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2796659

Egy 2018-as, több tanulmányt áttekintő tanulmány megerősítette a közeli infravörös fény agyra gyakorolt neuroprotektív hatását.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6041198/

A NIR hullámhosszok további előnyei:

Jobb gyógyulás és regenerálódás. Egy 2017-es, focistákon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a tevékenység előtt alkalmazott 810 nm-es hullámhossz javította az izomteljesítményt és az edzés utáni regenerálódást.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099680/

Gyorsított sebgyógyulás: Ez a 2014-es tanulmány megállapította, hogy a 810 nm-es hullámhossz segítette a sebgyógyulás felgyorsítását cukorbeteg patkányoknál, ami lehetővé tette a szövet gyorsabb granulációját.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3985531/

Egy 2013-as tanulmány szerint a 830 nm-es hullámhossz felgyorsítja a sebgyógyulást, és segít a fertőzések kivédésében. Ebben a kis vizsgálatban, amelyben öt különböző típusú sebbel rendelkező beteg vett részt. Mind az öten sebgyógyulást, kontrollált fertőzést és enyhült kellemetlenséget tapasztaltak az egytől nyolc hétig tartó kezelési időszak alatt. (a seb súlyosságától függően).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/

Egy 2008-as brazil kutatók által végzett tanulmány kimutatta, hogy a 830 nm-es fényterápia csontnövekedés serkentésével javította a csontok helyreállítását.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18341420/

A sérülés vagy trauma utáni minél gyorsabb visszatérés a játékba minden amatőr vagy profi sportoló számára kulcsfontosságú. Ez a 2016-os tanulmány megerősítette, hogy a 830 nm-es NIR fényterápia jelentősen és biztonságosan csökkentette a sérült sportolók játékba való visszatérése előtti várakozási időt. Egy 15 hónapos időszak alatt 395 sérülést kezeltek 830 nm-es fényterápiával, köztük ficamokat, húzódásokat, szalagkárosodásokat, íngyulladást és zúzódásokat. A tanulmány szerzői megállapították, hogy a kezelés sikeresen gyorsított gyógyulást eredményezett. Minden seb különböző stádiumában, és sikeresen megfékezte a másodlagos fertőzést.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4846838/

Fokozott izomregeneráció kemény edzés után: Egy 2016-os tanulmány, amelynek társszerzője Hamblin volt, megfigyelte a 850 nm-es hullámhossz használatát sportolókon, és megállapította, hogy a NIR-fény használata növelte az izomtömeget edzés után, és csökkentette a gyulladást és az oxidatív stresszt az izombiopsziákban.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5167494/

További felhasznált szakirodalom:

https://platinumtherapylights.com/…/red-light…

Ugyan a tanulmányok specifikusan egy-egy spektrum hatékonyságára fókuszáltak, meg kell említeni, hogy a vörös fény terápia a leghatékonyabb, ha a vörös és a NIR spektrum hullámhosszait kombináltan használjuk.

Szintén fontos kiemelni, hogy további kutatások szükségesek a fent említett hatások, a vörös fény terápia hatása bizonyításához…

 

« Vissza az előző oldalra

 

LEGÚJABB BLOG BEJEGYZÉSEK
TUDOMÁNY/HATÁS CIKKEK
MITO LIGHT® GENERATION 2.0

Kedvezményes árfekvésű lámpáink

A MITO LIGHT® 2.0 generációs lámpák nagyon hatékony eszközök a vörös fény terápiához. Nagy teljesítményű LED-eket használ kettős chipes technológiával és villogásmentes meghajtókkal. Legfőbb előnye a 3.0 generációval szemben az alacsonyabb ár.

TOVÁBB >>

 

MITO LIGHT® GENERATION 3.0

Új továbbfejlesztett lámpáink

Az új MITO LIGHT® 3.0 generáció lámpái a legigényesebbek számára készültek. Az újdonságok közé tartozik az időzítő funkció, a továbbfejlesztett LED technológia, az új fényspektrum 4 hullámhosszal, valamint az erősebb besugárzás nagyobb távolságból is, valamint a nagyobb méret, az új luxus kialakítás és a nagyobb számú LED.

TOVÁBB >>

 

TARTOZÉKOK

Új termék!

Többfunkciós állványok tökéletes megoldás fizioterapeuták vagy masszőrök számára, vagy az otthoni panelekhez.

TOVÁBB >>

Vörös Fény Terápia | Motor: WP | Sablon: Netstilus | Kinézet: K@tilla | Tartalom: Jakobsen Anita kizárólagos magyarországi forgalmazó

Ez az oldal a MITO LIGHT kizárólagos magyarországi forgalmazójának weboldala | Vörös Fény Terápia Adatkezelési tájékoztató Vörös Fény Terápia sejtregeneráció, gyulladás csökkentés

Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldal „cookie”-kat (sütiket) használ. Fontos azonban tudni, hogy ezek semmilyen adatot nem tárolnak illetve küldenek az oldal látogatóiról vagy böngészési szokásairól, csak is az oldal használatát segítik. Weboldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Ha mégsem szeretné akkor az internetböngésző beállításainak megváltoztatásával a sütik küldése letiltható!

Sitemap | Oldaltérkép | Terméktérkép | Bejegyzéstérkép

2022 - 2023 © Vörös Fény Terápia